İçeriğe geç
Anasayfa » Yerevan Meeting

Yerevan Meeting

28 – 31 Ocak 2013                               

Ermenistan Buluşması

Bizi öyle güzel karşıladılar ve ağırladılar ki, ilk önce bunu söylemeden geçemeyeceğim : ) İki kere toplantı yapma şansımız oldu. Toplantılardan birini Women’s Resource Center’ın ofisinde gerçekleştirdik. Ermenistan ekibinden 5 kişi (Milena, Kara, Nina, Melissa ve Heghine) vardı. Diğer toplantıyı da evde yaptık.

İlk toplantı genel olarak tanışma, projeyi her birimizin kişisel olarak hangi açıdan önemsediği ve aklımızda olan sorular üzerinden şekillendi. İlk toplantının sonunda tartışma başlıklarımız az çok şekillendi, ikinci toplantı da bu başlıklar üzerinden ilerledi. Aşağıda konuştuğumuz şeyleri özetlemeye çalışacağım.

  1. Projenin adımları

Bildiğiniz üzere, projenin hazırladığımız ilk halinde “az zamanda çok işler” yapmaya heveslenmiştik. Daha gerçekçi bir yaklaşımla, projeyi ik etapta mülakatlar hususunda daraltmaya karar verdik. Öncelikle sözlü tarih konusunda, hiçbirimizin deneyimi yok. Sözlü tarihle ilgili bir workshop ayarlayacağız. Ermenistan ekibi de bizimle hemfikir. Gender Forumdan arkadaşlar, Ermenistan’da da bu konuda tecrübeli kişiler var mı diye bakacaktı. Sevgili Ayşe ve Olcay’da bu konuda cevap bekliyoruz. Bu esnada, Ermenistan ekibi de birilerine ulaşmaya çalışacak.

Mülakatlara ise, öncelikle ekipteki kişiler kendi arasında yaparak başlayacak. Bir de yakın çevremizdeki bir kişiyle yapalım diye konuştuk. Aslında çemberi çok büyütmeden, hatta ilk başta kendimizden başlayarak, toplamda herkes iki mülakat yapmış olacak. Türkiye ve Ermenistan ekiplerinden 12’şer ya da 14’er mülakat çıkacak.

İçinde çok daha fazla hikayenin yer aldığı bir kitap hazırlamak ise daha ilerki zamanlarda yapılabilir. Hatta başka fikirler de eklendi buna. Mesela sadece sınırda mülakatlar yapıp, onun üzerine bir kitap, performans vs. yapmak gibi. Sözlü tarihle ilgili tecrübemiz arttıkça bu planlar da uzun vadede pekala yapılabilir. Şimdiden böyle bir niyetimiz var.

  1. Güvenlik meselesi

Biz daha önce burada konuştuğumuz şeyleri aktardık. Onlar da her ihtimale karşı en azından önceden hazırlıklı olmanın daha iyi olacağını söylediler. Haklı olarak bazı endişeler var, bunları giderebilmek için şu hazırlıkları yapmanın iyi olacağını düşündük.

  • Sim card hazırlama
  • Türkiye’den birinin sürekli her bir kişiye eşlik etmesi
  • Visa ile ilgili yaşanabilecek sorunlara dair önceden hazırlık
  • Ve dahası için bu organizasyonları yapan birileriyle konuşma
  1. Projenin konusu

Uzun süre yapacağımız çalışmanın daraltılmış başlığını ve bağlamını tartıştık. İstanbul’da kendi aramızdaki tartışmamızda, “kadın olma halleri” diye geniş bir başlık önermiştik. Daha sonra buna ek olarak, “ilk ne zaman kadın olduğunu anladın?” sorusu eklendi. Bu soru, mülakatı başlatacak soru olmayabilir illa ki. Sözlü tarih meselesine biraz daha yakınlaşabilirsek, bunu daha detaylı bir şekilde konuşabiliriz belki.

  1. Performans hakkında

Mülakatları yaptıkça, elimizde nasıl hikayeler olduğunu daha net göreceğiz. Ancak bundan sonra, her iki taraftan gelen hikayelerin performansta nasıl şekilleneceğini düşünebiliriz. Şirince’deki buluşmamız için şarkı arşivi yapmayı onlara da önerdik. Performans’ta da, şart olmamakla birlikte, şarkı, ritm ve hatta video kullanabiliriz diye düşündük. Farklı öneriler, denemeler her zaman eklenebilir.

Şimdilik böyle…